Ga vaker samen de kroeg in!

Mensen die mij goed kennen weten dat ik wel van een feestje hou. Wij nodigen thuis niet voor niks bijna altijd vrienden uit als wij bbq’en. En wij bbq’en 30-40 keer per jaar 😉

Ik doe dit niet alleen privé maar ook zakelijk. Als ik vroeger bij een nieuwe werkgever begon dan zorgde ik ervoor dat we binnen een paar weken samen de kroeg in gingen. Ik kreeg het altijd voor elkaar dat het merendeel meeging. Hoe ik dat voor elkaar kreeg weet ik niet 🙂 Ik had geen managers functie dus het was niet verplicht om mee te gaan.

Door dit te organiseren leerde ik altijd heel snel iedereen beter kennen. Wat mij ook opviel is dat de onderlinge betrekkingen van mijn collega’s in de kroeg beter werden. Ze bespraken zaken die hun dwars zaten of kwamen met ideeën die ze hadden. Ik zelf heb in de kroeg ooit een collega van een andere afdeling, actuariaat, gesproken die begon te klagen dat hij bergen werk had omdat hij onze simpele berekeningen moest afhandelen. Ik vertelde hem dat iedereen op de afdeling ervoor opgeleid was om die berekeningen te doen. Om het verhaal kort samen te vatten. Ik begon die berekeningen zelf te doen. Toen mijn directe collega’s en de onderdirecteur hier lucht van kregen moest het hele bedrijf om. En daarmee was de achterstand van 3 maanden, in de verwerking van spaarhypotheken, omgezet in 0 dagen. En dit door een gesprekje in een kroeg 🙂

Samen naar de kroeg gaan trek ik ook door in onze coöperatie Lijnspel. Geregeld gaan wij de kroeg in en daar worden vaak nieuwe ideeën bedacht die wij samen dan ook snel oppakken. Maar ook issues die er dan spelen worden snel(ler) opgepakt en uitgesproken. Potentiële zakenpartners vinden ook spontaan steeds vaker de weg naar onze kroeg en we merken dat we daardoor sneller tot elkaar komen.

Grzt,

Michael Rijken